A fotózás jó terápia lehet a szorongásra

A fotózás jó terápia lehet a szorongásra

Fotózásaim során gyakran beszélgetek a vendégekkel. Meglepődve tapasztalom, mikor azt mondják, „de jó, hogy beszélgettünk, már nagyon rég tettem ezt.” Gyakran hallom, hogy az emberek antiszociálisnak érzik magukat, nem tudnak, nem mernek beszélgetni már. Pedig régen nem így volt. Mégis, mi lehet ennek az oka? Miért beszélgetnek egyre kevesebbet az emberek?

Fotózás, szorongás

Régen, a szociális média megjelenése előtt, ha az emberek társaságra vágytak, beszélgetésbe kezdtek másokkal. Igény volt rá, hogy minél több embert megismerjenek. Ma ahhoz, hogy megismerjünk másokat, már nem kell beszélgetni. Elég belépni az internetes oldalakra. Mindenki kifejti a gondolatait, a véleményét, ha kell, ha nem. Fiataloktól kezdve az idősekig. Amikor gyerek voltam, naivan meg voltam győződve róla, hogy az idős emberek egytől-egyig kedvesek. Pont, mint a nagymamám, vagy az őt körülvevő szomszédai, ismerősei. Bárkihez mentünk, aki nagyszüleim idős ismerőse volt, kedvesen, szívélyesen fogadtak. Eszembe se jutott, hogy esetleg rosszindulat lakozhat bennük. Manapság, mikor az interneten kommentben megosztják a véleményüket, már másképp gondolom, és tisztelet a kivételnek, de nem vagyok biztos mindenki jóindulatában. Jó példa erre, mikor Angelina Jolie és Brad Pitt csodaszép gyerekeiről készült fotók alatt szinte csak idősek kommenteltek. Döbbenten olvastam, hogy hatalmas tokájú, zord arckifejezésű, élemedett korú asszonyok rondának, csúfnak találták ezeket a gyerekeket. A stílusról ne is beszéljünk!

Fotózás, Brandzselina, gyerekek
Fotózás, Brad Pitt, Angelina Jolie, Shiloh
marvel studios' eternals fotózás, Brad Pitt, Angelina Jolie, premieres in hollywood

 Nekem anno a nagymamám még azt mondta, „örülj, kislányom, amíg fiatal vagy. A fiatal csakis szép lehet, a szépsége pedig a fiatalságában rejlik.”

Fotózás, fiatal, szép, önbizalom

Amikor az ember kommenteket olvas, már szinte olyan, mintha egy beszélgetésben lenne. Ki sem kell mozdulnia a lakásából. Régen csak akkor ismertük mások gondolatait, ha személyesen beszélgettünk, esetleg leveleztünk velük. Sőt, még akkor sem, mert nem mindig azt mondták ki, amit gondolnak, hiszen ott volt az arcuk, azzal együtt kellett felvállalni a véleményüket. Ha mások valódi gondolatait szerettük volna megismerni, könyveket kellett olvasni. Ott le volt írva, hogy a szereplőknek mi jár a fejében. Mostanában is megkérdezi ezt egy könyv, mégpedig az „Arckönyv”. Így sokszor olyan gondolatok jönnek ki az emberek fejéből, hogy jobbnak látjuk, ha nem akarunk megismerni másokat. Besokallunk már attól is, ha elolvassuk a bejegyzések, cikkek alatti kommenteket. Egyes internetes oldalak marketing célból feltesznek olyan kérdéseket, amik nem arra szolgálnak, hogy megismerjék az embereket, hanem, hogy minél többen reagáljanak rá, ezáltal minél több emberhez eljussanak. Azokkal a bejegyzésekkel lehet legjobban célt érni, amik kommentháborút robbantanak ki. De az emberek mit sem törődnek ezzel, képesek ismeretlenül egymásnak esni.

Fotózás, komment, kommentháború

Sokszor láttam már azt a kiírást is, hogy „téged milyen szavak zavarnak leginkább?” Záporoznak rá a meglepőbbnél meglepőbb válaszok. Ez az a kérdés, ami után valóban az emberek kedve elmegy a beszélgetésektől, hisz vannak szófordulatok, szavak, amiket azért használunk, mert berögzült az évek során, és eszünkbe se jut, hogy mást a frász kerülgeti tőle. Hazamegyünk egy beszélgetésből, és nem azon gondolkozunk, hogy milyen jót beszélgettünk, hanem, hogy használtunk-e olyan szófordulatot, amivel esetleg felidegesítettük a beszélgetőpartnerünket.

Fotózás

Amikor még nem tudtuk, mi lakozik sok ember fejében, sokkal könnyebben teremtettünk kapcsolatokat. Manapság ugyanezt már félve tesszük.
A helyesírása is sokat elárul az illetőről. Amikor régen találkoztunk valakivel, sose jutott eszünkbe megkérdőjelezni, vajon helyesen ír-e. Feltételeztük, hogy igen, de legalábbis törekszik rá, hisz az iskolában megkövetelték. Osztályozták is. Helyesírás, külalak, tartalom. Manapság látjuk, hogy nagyon sokan mit sem törődnek ezzel. Ha beszélgetünk valakivel, felmerül bennünk, vajon helyesen ír-e. A legviccesebbnek (vagy legszomorúbbnak) mégis azt tartom, amikor valaki helyesírási hibákkal figyelmeztet másokat, hogy helyesen írjon.

5337cbf44ahelyesírás, fotózás

A konfliktuskezelés is megváltozott az évek során. Régen, amikor a könyvek, filmek szolgáltak útmutatóul, azt láttuk, hogy meg tudják beszélni az emberek a problémáikat, és szerencsésen, béküléssel végződnek a viták. Ma, ha meg szeretnénk beszélni egy félreértést, többnyire tiltás a vége. Ha udvariasan megkérdezünk valakit, hogy értette ezt, vagy azt a bizonyos dolgot, többnyire támadó reakciót kapunk rá, utána pedig ezt: „Sajnos a keresett oldal nem található.”
Nagyon elterjedt a „szelektív őszinteség” jelensége is. Amikor valaki szemrebbenés nélkül embertársa szemébe mondja, hogy csúfnak, kövérnek találja őt. Szemmel láthatóan a másik félnek ez nem esik jól. Nagyon egyszerűen megmagyarázzák ezt: „Én ilyen őszinte vagyok.” Szerintem meg inkább tapintatlan. Nem is gondolják, hogy a másik félnek ezzel milyen sebeket okoznak. Tudom, mert nagyon sok önbizalom hiányos ember jön hozzám fotózásra, akik elmesélik történetüket. Mennyivel kíméletesebb lenne, ha kéretlenül nem nyilvánítanának véleményt. Vagy ha a véleményükre kíváncsiak, lehetne úgy is közölni, hogy „ha hozzád illő ruhát és színeket választanál, vagy előnyösebb lenne a sminked, a frizurád, esetleg sportolnál annyit, amennyi még jól esik, sokkal menőbben néznél ki.” Van olyan is, amikor ugyanaz az „őszinte, szókimondó” ember félrelép a kapcsolatában. Az lenne korrekt, ha ezt is ugyanolyan őszinteséggel tudná közölni. De többnyire nem ez történik.
Úgy gondolom, hogy amiket fentebb leírtam, okozzák az emberek közötti beszélgetések hiányát.

Ha tetszett, oszd meg másokkal!

Ezek is érdekelhetnek:

Sztárok időutazása – egy fotón

Sztárok időutazása – egy fotón Nem meglepő, a sztárok is voltak fiatalok. Sőt! gyerekek. Bizony, felettük is elrepül az idő. Néha azonban mindenki szívesen előveszi

Read More »

A toka és a fotózás

A toka és a fotózás „El kellene menni fotózásra. Á, majd ha lemegy a tokám! Azt biztos nem lehet eltüntetni a képen.” Sokan így gondolják.

Read More »

Női alkattípusok a fotózáson

Női alkattípusok a fotózáson Sokszor gondot jelent, milyen ruhát vigyünk magunkkal fotózásra. Ehhez ismernünk kell többek közt az alkat típusunkat. 5-féle típust különböztetünk meg: ceruza,

Read More »