Miért járnak sokan fotózásra?

Miért járnak sokan fotózásra?

Vannak emberek, akiknek teljesen természetes, hogy időnként eljárnak fotózásra, míg mások azon gondolkoznak, mi szükség erre?

fotózás, modell, kis mélységélesség

 Hisz ott a mobiltelefon, csak odaadom valaki kezébe, és lefotóz, vagy ami még elérhetőbb, a szelfi. Nem kell hozzá megkérni senkit, lenyomni a gombot, és tadamm, máris kész a kép! De ha többre vágyunk, mint a szelfi, és azt szeretnénk, hogy más is fotózzon minket, a szomszéd néni mindig kéznél van, csak jó időpontban kell elkapni, kb. akkor, amikor már megfőzte az ebédet, de még nem kezdődött el a kedvenc sorozata. Ez olyan délután 2-3 óra. Szerencse, mert pont akkor a legjobbak a fények fotózáshoz. Már nem tetőzik a nap, de még nem is ment le.

 

fotózás, szelfi

Nos, ezek a képek vagy sikerülnek, vagy nem. Lehet, hogy Marika néni nagyon tehetséges fotós, és szuper képeket készít. De lehet, hogy nem. Még az is lehet, hogy bemozdul a keze. Viszont a mézeskalácsa felülmúlhatatlanul finom!

mézeskalács

Ha sohasem tanult fotózni, nem ismeri a fényeket, a beállításokat, hiába mondod neki, „ne alulról tessék fotózni, mert tokám lesz”, meg se akarja hallani, csak fotóz, fotóz megállás nélkül. Mert kedves, és sok-sok fotót szeretne készíteni rólad. Ez nem baj. Sőt, aranyos. Kell ilyen is, mert ezekről a képekről Marika néni egész életedben eszedbe fog jutni. A kedvessége, a sütijei, a levese, és minden, ami hozzá köthető.

 

Valójában vannak olyan telefonok, amik egész jó képeket készítenek, de a kis mélységélességet (amikor homályos a háttér, ezáltal ki van emelve a téma) nem lehet szépen elérni, és a téma részletessége sem az igazi. Egy fotós, aki tanulta a fotózást, ha odafigyelt a művészettörténet órán, bizonyára sok képet látott. Nemcsak fotókat, hanem festményeket is, így teljesen más a látásmódja, mint annak, aki sohasem tanulta, ám szívesen kattintgat.

Fotózás, fotómodell, kreatív fotózás

Tudja, hogy kell kinéznie egy képnek, hová kell tenni a fókuszt, tudja, hol kell élesnek lennie, és hol homályosnak. Tudja, hol szabad vágni, és még azt is, hogy hol nem, hogy merre nézzen a modell, ha elfordítja a fejét (abba az irányba, ahol több a tér). Ismeri a harmadolás szabályait, azt, hogy nem vágunk le lábfejet, és nem hagyunk nagy teret a fej felett. (Jaj, ez még rímel is.) Valamint tisztában van vele, nem szép, ha a kép egyes részletei ki vannak égve, más részletek pedig be vannak bukva

Fotózás

Tudja, hogy fotózzon, hogy az neked előnyös legyen, és ismeri a világításokat is, mert tanulta. Senki nem úgy született, hogy mindent tudott, meg kellett szerezni a tudást, és bármilyen hihetetlen, mindenki volt csetlő-botló kezdő. Aki igazán szereti a munkáját, nem elégszik meg azzal, hogy odaállít a gépe elé (vigyázzállásba!), kattint párat, csakhogy teljesítse a feladatát, majd hátradőljön, és várja a díjazást. Ő szeretne téged szép fényben, és jó beállításban látni. Amiben jól nézel ki, ahol tündökölsz. Amitől az ismerőseid azt mondják: „Ez igen! Ez igazán jól sikerült!”

Miben segítenek neked ezek a fotók?

Ez egyéntől függ:

– Valaki állást szeretne találni,

– Valaki modellkedne,

– Valaki a honlapjára, a Facebookra, vagy az Instagrammra tervezi,

– Valaki  a szerelmét lepi meg velük

– Valaki pedig társkeresőre használja a képeket.

Igazából nem is tudom, miért a végére írtam ezt az opciót, hiszen ők vannak legtöbben. Olyan jó érzés azt a visszajelzést kapni, hogy valaki így találta meg a társát. Sokszor hallom, és akkor már tudom, hogy megérte.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ezek is érdekelhetnek:

Sztárok időutazása – egy fotón

Sztárok időutazása – egy fotón Nem meglepő, a sztárok is voltak fiatalok. Sőt! gyerekek. Bizony, felettük is elrepül az idő. Néha azonban mindenki szívesen előveszi

Read More »

A toka és a fotózás

A toka és a fotózás „El kellene menni fotózásra. Á, majd ha lemegy a tokám! Azt biztos nem lehet eltüntetni a képen.” Sokan így gondolják.

Read More »